ELLEBOOGPIJN of HANDPIJN

Elleboogpijn of handpijn zoals tenniselleboog of carpal tunnel komen veel voor bij mensen die veel repetitieve bewegingen met hun handen en onderarmen maken .
Denk hierbij aan mensen die veel achter een computer of laptop zitten en typen, tandartsen, mondhygiënisten, chirurgen, pianisten en andere musici. Veelvuldig smartphone gebruik kan ook leiden tot klachten aan de duim, hand en pols.
Dit soort klachten kunnen enorme problemen geven in het dagelijks leven en de mogelijkheid om werkzaamheden uit te voeren. Handfysiotherapie kan dan de uitkomst zijn voor jouw klachten.

ANATOMIE

De elleboog is het gewricht tussen je bovenarm(humerus), ellepijp (ulna) en spaakbeen (radius). De voornaamste beweging in je elleboog is buiging en strekking. Je radius en ulna draaien om elkaar heen en zorgen ervoor dat je je onderarm kan draaien. Dit noemen ze supinatie en pronatie.
De pols is het gewricht tussen je onderarm en hand. Je pols kan buigen, strekken en opzij bewegen (ulnair en radiair deviatie).
Je hand bestaat uit 27 botten; 8 handwortelbeentjes, 5 middenhandsbeentjes en 14 vingerkootjes. Tussen deze botjes zitten gewrichten, wat de hand zeer bewegelijk maakt.
Er zitten een hoop spieren in de elleboog, onderarm en hand, ongeveer 30. Tussen deze spieren lopen de zenuwen die je hand innerveren.
Je kan je dus voorstellen dat er best een hoop verkeerd kan gaan.

ELLEBOOG EN ONDERARM KLACHTEN

Veelvoorkomende klachten aan de elleboog zijn: muisarm, tenniselleboog (epicondylitis lateralis), golferselleboog (epicondylitis medialis). Tegenwoordig heten deze klachten KANS, klachten aan arm nek en schouder. De meeste van deze klachten worden veroorzaakt door langdurige repetitieve bewegingen van de elleboog en hand met te weinig rust tussendoor. Als je achter een computer werkt, is dat typen en muizen. De spieren die je vingers strekken en buigen beginnen in je elleboog en onderarm. Vaak krijgen deze spieren niet genoeg tijd en rust om te herstellen van de continue repetitieve bewegingen gedurende de dag. Hierdoor raken ze overbelast en gaan ze pijn doen.
Belangrijk hierin is het ‘te weinig rust tussendoor’ gedeelte. Zelfs kleine breaks van 10 seconden waarin je je handen en polsen losschud kan al genoeg zijn om klachten te voorkomen.
Zeker met chronische klachten aan de onderarm en elleboog zit er onderliggend een zenuwbeknelling. Deze zenuwbeknelling kan in de elleboog zitten, maar ook in de nek, schouder of pols. Het behandelen en oplossen van deze zenuwbeknellingen geeft vaak grote verlichting van de klachten.

POLS EN HAND KLACHTEN

In de hand en pols zitten veel botten, gewrichten en spieren en pezen. Omdat we onze handen veel gebruiken, komen klachten hieraan veel voor. Pols en handklachten daarom een grote invloed hebben op je dagelijks leven.
Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen acute en chronische hand- en polsklachten.
Acute klachten ontstaan plotseling na bijvoorbeeld een val of bij het sporten. Ook als je te veel oefeningen als push ups doet, kan je pols pijn gaan doen. Vaak gaan deze klachten met gedoseerde beweging en tijd vanzelf weer weg.
Langdurige en chronische hand- en pols klachten beginnen vaak zonder duidelijke oorzaak en worden geleidelijk over tijd erger. Vaak worden deze klachten veroorzaak door te veel repetitieve beweging tijdens werk met te weinig rust en een (te) hoge workload.
Veelvoorkomende (chronische) hand- en polsklachten zijn slapende handen, carpaal tunnel syndroom, peesschede ontsteking in de duim (de quervain syndroom). Bij beide aandoeningen is er niet alleen sprake van problemen in spieren, maar ook vaak een zenuwbeknelling. Deze zenuwbeknelling wordt veroorzaakt doordat er teveel spanning in de spieren van de onderarm, pols en hand zit die de zenuw afknellen. Met handfysiotherapie zijn deze zenuwbeknellingen vaak binnen een paar sessies op te lossen.

WAT BESTE DOEN?

  • Beweeg je elleboog, onderarm, pols en/of hand naar alle richtingen, binnen de pijngrens.

  • Beweeg de omringende gewrichten en gebieden, binnen de pijngrens. Dus je nek, schouder, bovenrug, elleboog, onderarm, pols en/of hand.

  • Ontspan! Neem vaker pauze van de repetitieve beweging, schud je handen en polsen los, Ook kun je ademhalingsoefeningen doen of stretches voor je onderarm en pols.

ONZE BEHANDELING

Fysiotherapie kan snel verlichting geven van je klachten. Onze behandeling helpt om de spieren en gewrichten in je elleboog, onderarm, pols en/of hand beter te laten bewegen en je pijn snel te verminderen. We geven je ook oefeningen mee waarmee je zelf alles soepel kunt houden.
Als je chronische klachten hebt aan je elleboog, onderarm, pols en/of hand, maak dan een afspraak bij Ramon. Ik ben gespecialiseerd in handfysiotherapie, zenuwbeknellingen en gerelateerde klachten. In mijn behandeling maak ik onder andere gebruik van Active Release Techniques (ART®). Dit is een techniek gespecialiseerd in het verhelpen van verklevingen in de verschillende weefsels en het “releasen” van zenuw beklemingen. Op deze site kun je meer over ART® lezen: Active Release Techniques

je kunt nog meer lezen over ART® op de home page van Active Release Techniques in Amerika: activerelease.com

Als je vragen hebt over jouw elleboog, onderarm, pols en/of hand klacht, neem dan gerust even contact op.

Nekpijn - schouderpijn / Neck pain - shoulder pain

Nek / Schouder

Neck | Shoulder

rug pijn / back pain

Rug

Back

Zenuw beklemming / Nerve entrapment

Zenuw pijn

Nerve | Pain

hand pijn carpal tunnel tennis elleboog golfers elbow

Hand / Pols / Elleboog

Hand | Wrist | Elbow

Stress gerelateerde klachten

Stress

Stress

bovenbeen heup en bekken klachten sciatica

Bovenbeen / Heup

Leg | Hip

Knie klachten, meniscus, kruisbanden

Knie

Knee

scheenbeen klachten, shin splint, zweepslag

Scheenbeen / Kuit

Shin | Calves

Enkel voet klachten, plantar fasciitis, hielspoor, enkelbanden

Enkel / Voet

Ankle | Foot

Sport blessure, spierscheur

Sportblessures

Sport | Injury