NEK EN SCHOUDER KLACHTEN

Nek- en schouderklachten zijn na lage rugklachten de meest voorkomende klachten in de fysiotherapie praktijk. Soms zijn het acute klachten, maar steeds meer ook chronische klachten aan de nek en schouder.

Doordat we onze tijd tegenwoordig te veel zittend doorbrengen, vaak in een niet optimale werkhouding, vormt ons lichaam zich naar deze positie. Ronde bovenrug, schouders naar voren en naar beneden, hoofd en kin naar voren.

Sommige spieren worden continue verkort, terwijl andere spieren continue op rek gebracht worden. Zowel een verkorte als een verlengde positie van weefsel zorgt voor een verhoogde interne druk in het weefsel. Deze verhoogde druk zorgt ervoor dat de doorbloeding moeilijker wordt. Als de doorbloeding verminderd wordt, krijgen de spieren dus niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen waardoor ze vast gaat zitten en verkrampen.

Lange dagen deze niet optimale werkpositie vasthouden gecombineerd met veel repetitieve bewegingen en een (te) hoge workload, zorgen voor veel spanning in de nek en schouderspieren en kunnen leiden tot klachten in deze regio.

Deze klachten kunnen lokaal zijn, maar kunnen ook doorstralen naar je arm en-of richting je hoofd.

ANATOMIE

Je nek bestaat uit 7 nekwervels, facetgewrichten, tussenwervelschijven, bindweefsel, spieren en zenuwen. De zenuwen vanuit je nek innerveren je schouder, arm en hand.

In de fysiotherapie hebben we het vaak over het schoudercomplex in plaats van het schoudergewricht. Het schouder gewricht bestaat alleen uit je schouderblad (scapula) en bovenarm (humerus) terwijl het schoudercomplex bestaat uit; je schouderblad, sleutelbeen (clavicula), borstbeen (sternum) en je bovenarm. Tussen je borstbeen en je sleutelbeen zit je SC gewricht, en tussen je sleutelbeen en schouderblad zit het AC gewricht.

Al deze botten en gewrichten zorgen ervoor dat je schouder zo veel bewegingsmogelijkheden heeft. Veel bewegingsmogelijkheden betekent ook veel mogelijkheden voor dingen om fout te gaan.

Omdat de nek en schouder zo dicht bij elkaar liggen en spieren van de schouder naar de nek lopen en visa versa, beïnvloeden ze elkaars bewegingen en compenseren ze voor elkaar als er ergens iets niet helemaal 100 % beweegt. Deze compensaties kunnen tot klachten leiden.

NEK KLACHTEN

Nek klachten kunnen worden verdeeld in acute nekklachten en chronische nekklachten.

Bij acute klachten moet je denken aan dat je wakker wordt en je kan je nek niet meer bewegen. Of het schiet in je nek met een ‘verkeerde’ beweging. Als zoiets gebeurt zijn vaak de kleinste bewegingen al erg pijnlijk.

Vaak vertellen klanten dat ze net een drukke en/of stressvolle periode hebben gehad, weinig hebben geslapen et cetera, en ineens schoot het in hun nek.

Als mensen gestrest zijn, het druk hebben en/of moe zijn, gaat de spierspanning omhoog. Hierdoor wordt de interne druk op de spieren en gewrichten hoger en kunnen kleine en vaak onbenullige bewegingen ervoor zorgen dat alles in de kramp schiet.

Deze acute klachten kunnen erg intens zijn, maar gaan vaak met gedoseerde oefeningen, wat ontspanning zoals stretchen en ademhalingsoefeningen, snel weer over.

In de meeste gevallen kan onze behandeling snel verlichting geven voor dit soort klachten.

Bij chronische nekklachten moet je denken aan langdurige pijn of stijfheidsklachten aan je nek. Dit kan aan de voorkant van je nek zijn, maar ook aan de achterkant van je nek, in de trapezius of monnikskapspierregio. Soms komen en gaan de klachten, soms zijn ze continue aanwezig en worden ze verergerd door langdurig in de zelfde positie te staan of zitten. In het weekend of in vakanties is deze last vaak minder.

Een veelgehoord symptoom bij nekklachten is dat mensen het gevoel hebben dat hun hoofd te zwaar is voor hun nek. Dit kan een teken zijn dat je je nek- en schouderspieren sterker moet maken.

Zeker als dit soort klachten er al langere tijd zitten, is er ook vaak sprake van een zenuwbeknelling in de nekspieren. Dit klinkt heel heftig, maar is verrassend veelvoorkomend en vaak binnen een paar sessies op te lossen.

SCHOUDER KLACHTEN

Schouderklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Zo kan het er acuut inschieten bij een beweging, of je schouder kan over tijd steeds meer klachten gaan geven. De klachten kunnen aan de voorkant, zijkant, achterkant of bovenkant van je schouder zitten. Soms zijn deze klachten lokaal, maar soms stralen ze ook door richting je nek, elleboog of zelfs je hand.

Acute klachten aan de schouder zijn vaak klachten die  terug te brengen zijn naar 1 duidelijk moment waarop de klachten begonnen zijn zoals een valpartij, sporten en/of tillen.

Schouderklachten die over langere tijd ontstaan zonder duidelijke oorzaak, hebben vaak hun oorzaak ergens anders. Zo kan het zijn dat je letterlijk ‘teveel op je schouder hebt’. Ook een niet optimale werkhouding kan ervoor zorgen dat de spieren in en om je schouder verstijven en verkrampen.

Een veelgehoorde diagnose is peesontsteking of slijmbeursontsteking. Hierbij gaat het om een beknelling van de supraspinatuspees en/of slijmbeurs onder het schouderdak. Hoewel deze diagnose (deels) waar kan zijn, is dit slechts het puntje van de ijsberg. De oorzaak van een beknelling onder het schouderdak kan veroorzaakt worden door verschillende dingen. Een bovenrug die onvoldoende kan strekken en roteren, een pols die vast zit, een beknelde zenuw in de nek, een elleboog die niet voldoende roteert. Zelfs een 10 jaar oude blessure aan je grote teen kan deze beknelling onder het schouderdak veroorzaken.

WAT BESTE TE DOEN:

  • Beweeg je nek en schouder naar alle richtingen, binnen de pijngrens.

  • Beweeg de omringende gewrichten en gebieden, binnen de pijngrens. Dus je schouderbladen, ellebogen, bovenrug, je andere schouder.

  • Ontspan! Dit kun je doen door ademhalingsoefeningen, stretches, wandelen in de natuur.

Zeker als je acuut last hebt van je nek en/of schouder, gaat het er om DAT je beweegt in plaats van HOE je beweegt. Bewegen binnen de pijngrens werkt pijn dempend en versnelt het herstel proces, dus ga bewegen!

ONZE BEHANDELING

Fysiotherapie bij nek- of schouderklachten kan heel snel verlichting geven van je klachten. Onze behandeling helpt om de spieren en gewrichten in je nek en schouder beter te laten bewegen en je pijn snel te verminderen. We geven je ook oefeningen mee waarmee je zelf alles soepel kunt houden.

Als het ineens in je nek is geschoten of heb je andere nekpijn of schouderklachten dan kunnen wij je goed helpen!

Als je vragen hebt over jouw nek- of schouderklacht, neem dan gerust even contact op met een van onze therapeuten. Vaak kunnen we je al handige tips geven die je klachten direct verminderen.

Neck_shoulder_pain

Nek / Schouder

Neck | Shoulder

Back_pain

Rug

Back

Nerve_pain

Zenuw pijn

Nerve | Pain

Hand_wrist_pain

Hand / Pols / Elleboog

Hand | Wrist | Elbow

Stress

Stress

Stress

Hip_Pain

Bovenbeen / Heup

Leg | Hip

Knee_pain

Knie

Knee

Calf_pain

Scheenbeen / Kuit

Shin | Calves

Ankle_foot_pain

Enkel / Voet

Ankle | Foot

Sportsinjury

Sportblessures

Sport | Injury