RUGPIJN

Rugpijn komt steeds meer voor. Zo´n 80% van de Nederlanders krijgt wel eens te maken met rugklachten. De rug bestaat uit meerdere onderdelen. Je nek, bovenrug, onderrug, en bekken / SI gewricht. Voor meer informatie over nekklachten, kijk dan op de pagina over nek- en schouderklachten.

ANATOMIE

De rug is bij de mens opgebouwd uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels, vijf heiligbeenwervels en het staartbeen. De wervels zijn van elkaar gescheiden door een tussenwervelschijf of discus. In het midden van je wervelkolom loopt je ruggenmerg en zenuwen die je armen, benen en romp aansturen.

Er is een heel mooie video van Spine-health welke laat zien hoe de spine eruit ziet en hoe het een en ander werkt. Check it out: Spine-health video
Er zit van nature een S vorm in de wervelkolom. Deze S vorm geeft de wervelkolom flexibiliteit en stabiliteit. Ook zorgt deze S vorm voor een natuurlijk schokabsorptie. Bij elke persoon is de S vorm anders. De grootte van de S vorm heeft weinig correlatie met klachten.
Wel is het zo dat als je de S vorm niet actief kunt beïnvloeden, door bijvoorbeeld je bovenrug te strekken, kan dit wél leiden tot klachten.

RUGPIJN – BOVENRUG KLACHTEN

Bovenrugklachten uiten zich vaak in rugpijn en stijfheid tussen de schouderbladen en / of onderin de nek. Ook kan hoesten, niezen of diep ademhalen gevoelig of zelfs pijnlijk worden.
De meeste van de bovenrugklachten komen doordat de wervels van de bovenrug niet volledig kunnen strekken. Als je bovenrug continue in gebolde positie is en niet goed kan strekken kan dat flink wat gevolgen hebben…
Zo kunnen de ribbengewrichten vast gaan zitten. Stijve ribgewrichten kunnen je ademhaling belemmeren tijdens sporten of rusten.
De stand van je schouderbladen is afhankelijk van de bolling van je bovenrug. Een bolle houding vanuit je bovenrug zorgt ervoor dat je schouderbladen omhoog schuiven over je romp. Daarmee worden de bewegingen van je schouderbladen verminderd. Dit beperkt je schouderbeweging en kan zorgen voor klachten in je schouder.

RUGPIJN – ONDERRUG KLACHTEN

Dat je een keer last van je rug hebt, is niet zo erg. Na een dag verhuizen, (te) zwaar tillen of na lange dagen in de zelfde houding, kan het in je rug ‘schieten’. Vroeger heette dat ischias, lumbago of spit, tegenwoordig aspecifieke lage rug klachten. Bijna 80% van de mensen heeft dat wel eens en in de meeste gevallen is dat binnen 6 weken weer weg, zonder behandeling. Echter, als het vaker gebeurt kan het al snel een probleem worden. Steeds meer mensen leven met chronische lage rug klachten.

Een rug is erg sterk en is niet snel kapot te krijgen. Hoe komt het dan toch dat zo veel mensen last hebben of krijgen van hun rug?

De rug bestaat naast bot en zenuw, ook uit veel bindweefsel en spieren en gewrichten.

Gewrichten, bindweefsel en spieren zijn gemaakt om te bewegen.  Hierdoor wordt de doorbloeding gestimuleerd en worden alle weefsels voorzien van voldoende voedingsstoffen en zuurstof.

Als gewrichten, bindweefsel of spieren langere tijd niet bewogen worden, worden ze stijf en dit kan leiden tot spierpijn of gewrichtspijn in de lage rug. Het is dus belangrijk om gedurende de dag deze spieren en gewrichten vaker te bewegen.

RUGPIJN – BEKKEN KLACHTEN

Rugklachten kunnen ook veroorzaakt of beïnvloed worden door je bekken. Pijn klachten aan het bekken komen veel voor en kunnen een enorme impact op je leven hebben.
Je SI gewricht is het gewricht tussen je heiligbeen en je twee bekkenhelften. De bekkenhelften moeten ten opzichte van elkaar bewegen. Als je SI gewricht vast komt te zitten door een overbelasting of verkeerde beweging kan dit klachten geven rond de kuiltjes in je onderrug, de rest van de onderrug of in de bil en hamstring. Ook het piriformis syndroom kan veroorzaakt worden door een SI gewricht dat niet goed beweegt.
Bekken- of SI gewricht klachten kunnen ook uitstraling geven naar de bil en hamstring.

OORZAKEN rugpijn – bekkenpijn

Ook bij bekken- en rugklachten geldt, waar je de pijn hebt, is zelden de plek waar de pijn vandaan komt.
Met name de onderrug en je bekken compenseren vaak voor een verminderde beweging in omringende gebieden zoals je heupen, boven rug of schouders. Maar ook een oude verzwikte enkel of gebroken teen kunnen pijn of stijfheid in je rug veroorzaken. Het is dus belangrijk om verder te kijken dan alleen je pijnlijke rug en op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak.
Rug- en bekkenklachten kunnen ook veroorzaakt worden door littekens van buikoperaties, zoals een keizersnede of een blinde darm operatie. Als je litteken nog vast zit en gevoelig is, is het mogelijk dat dit je rug- en bekkenklachten beïnvloed.

UITSTRALING

Soms gaat rugpijn en/of bekkenpijn gepaard met uitstraling naar de bil of hamstring. Hoewel dit heel vervelend is, hoef je je in de meeste gevallen geen zorgen te maken en trekt dit vanzelf weer weg. Soms kan de grote beenzenuw bekneld worden tussen de spieren in je bil of hamstring wat ook uitstraling richting je been kan geven. Als je je er zorgen over maakt, neem gerust even contact op met een van onze therapeuten.

BESTE OM TE DOEN bij rugpijn

  • Beweeg je rug naar alle richtingen, binnen de pijngrens.

  • Beweeg de omringende gewrichten en gebieden, binnen de pijngrens. Dus je heupen, enkels, schouders, bovenrug.

  • Ontspan! Dit kun je doen door ademhalingsoefeningen, stretches, wandelen in de natuur.

Zeker als je acuut last hebt van je rug, gaat het er om DAT je beweegt in plaats van HOE je beweegt. Bewegen binnen de pijngrens werkt pijn dempend en versnelt het herstel proces. Dus ga wandelen, ga dansen, ga bewegen!

ONZE BEHANDELING bij rugpijn

Fysiotherapie kan snel verlichting geven bij rugklachten. Onze behandeling helpt om het bindweefsel, spieren en gewrichten beter te bewegen en je pijn snel te verminderen. We geven je ook oefeningen mee waarmee je zelf alles soepel kunt houden.
Ook als er sprake is van een zenuwbeknelling in de bil of hamstring, kunnen wij deze snel oplossen.

Heb je last van nekpijn en/of schouderpijn

Nek / Schouder

Neck | Shoulder

Heb je pijn in je rug

Rug

Back

Heb je zenuwpijn

Zenuw pijn

Nerve | Pain

Handpijn, polspijn of pijn in je elleboog

Hand / Pols / Elleboog

Hand | Wrist | Elbow

Ervaar je stress

Stress

Stress

Heb je last van je bovenbeen of heup

Bovenbeen / Heup

Leg | Hip

Kniepijn

Knie

Knee

Scheenbeen of kuitpijn zoals zweepslag of shinsplint

Scheenbeen / Kuit

Shin | Calves

Enkelpijn of pijn in je voet

Enkel / Voet

Ankle | Foot

Heb je last van een sportblessure

Sportblessures

Sport | Injury