STRESS
Stress gerelateerde klachten komen steeds vaker voor. De werkdruk en uren zijn vaak enorm hoog, daarnaast heb je nog een sociaal leven te onderhouden. Dat betekent vaak ook minder slapen, slechter eten, minder bewegen. Als je in deze vicieuze cirkel terecht komt, kan dat voor een hoop problemen zorgen.
Om deze klachten effectief op te lossen is het van belang om te weten wat stress nou eigenlijk is.
Stress is voor veel mensen een ´slecht´ iets, terwijl stress juist essentieel is voor menselijke ontwikkeling.
Voorbeelden van stress- of spanning gerelateerde klachten zijn:
- Constante stijfheid in nek en schouders
- Tintelende vingers en handen
- Gehaast gevoel dat niet weggaat
- Oververmoeid gevoel
- Burn-out klachten
- Terugkerende onderrug klachten
- Maag- en darmproblemen
- Slaapproblemen
- Verminderde energie / libido
- Vreetbuien
WAT IS STRESS?
Stress is alles dat de homeostase (interne evenwicht in het menselijk lichaam) verstoort en het sympathische zenuwstelsel stimuleert. Deze stressoren kunnen van zowel fysieke (bv. training) als mentale (bv. werkstress) aard zijn.
Blootstelling aan gedoseerde hoeveelheden stress zorgt voor adaptatie en is daarmee essentieel voor menselijke groei.
Zolang je deze stressoren maar kan managen en er evenwicht is. Wanneer dit evenwicht verstoord is, kan stress echter schadelijk zijn voor prestaties en kan leiden tot letsel, (chronische) pijn, overspanning en burn-outachtige klachten.
Je kunt de beste begeleiding in de wereld hebben, maar als je lichaam niet in staat is om te herstellen van de stressor, heeft wat je doet geen zin.
Een beter begrip over stress en ontspanning zal je in staat stellen je lichaam beter aan te voelen en problemen in een eerder stadium te herkennen.
AUTONOME ZENUWSTELSEL
Stress heeft alles te maken met je zenuwstelsel, en met name met het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor je `automatische´ processen zoals spijsvertering, ademhaling, orgaanfunctie et cetera.
Je kunt het autonome zenuwstelsel onderverdelen in het sympatisch gedeelte en een para-sympatisch gedeelte. Het sympatische gedeelte, ook wel het Freeze, Fight of Flight gedeelte genoemd, is verantwoordelijk voor alles dat energie vraagt zoals beweging.
Het parasympatische gedeelte, ook wel het Rest & Digest gedeelte genoemd, is verantwoordelijk voor alles dat energie creëert zodat je kunt herstellen.
Het herstellen van de balans tussen stress en ontspanning, sympathische en parasympathische activiteit, is de fundering van gezondheid en ligt aan de basis ons behandelprogramma.
SYMPATISCHE DOMINANTIE
In ons dagelijks leven worden we constant (over) gestimuleerd. Dit resulteert vaak in een constante sympatische dominantie. Een constante sympathische dominantie beïnvloedt iemands fysieke, mentale en endocriene toestand en zal je gevoelig maken voor letsel, pijn of burn-out. Een paar symptomen van een sympatische dominantie zijn:
- hoge spierspanning, met name in nek/schouder en heupen
- tandenknarsen
- hoge bloeddruk (>125/85)
- hogere rusthartslag
- langdurig opgeblazen gevoel
- spijsverteringsproblemen
- moeite met afvallen
- langdurige moeheid en futloosheid
- Verstoord ademritme
Als er sprake is van overspannenheid of een burnout, is er in de meest gevallen een sprake van sympatische dominantie.
HOE KUN JE HIER HET BESTE MEE OMGAAN?
Nek klachten kunnen worden verdeeld in acute nekklachten en chronische nekklachten.
Om optimaal te kunnen herstellen en te genezen van de stressor en/of letsel, moet het lichaam in een parasympathische staat van ontspanning zijn. Hoe meer stressoren je hebt, hoe meer je aan de relaxatie of ontspanningskant moet doen om een evenwicht te creëren.
Ontspanning betekent niet niks doen.
Je kunt de volgende dingen doen om beter te ontspannen en herstellen:
- Slapen. Slapen. Slapen. Zo belangrijk is het. Richt op 7-9 uur
- Krachttraining. Gedoseerde intensiteit krachttraining zorgt voor sterkere spieren en een gebalanceerde hormoonhuishouding
- Cardio. Wandelen, hardlopen, fietsen, roeien. You name it. Een paar keer per week. Begin met een lage intensiteit.
- Ademhalingsoefeningen. Ademhalingsoefeningen zijn een van de snelste tools om je direct naar een meer ontspannen toestand te brengen.
- Gebruik positieve woorden. Je gedachten en de woorden die je zegt en denkt zijn van grote invloed op hoe je bepaalde situatie beleeft en dus hoe je omgaat met stress.
Beter leren omgaan met stress is in veel gevallen een groot deel van de oplossing. Het gaat er dus niet om DAT er stress is, maar HOE je ermee om gaat.
WAT GAAT ER VAAK FOUT
SIGNALEN DIE JE VERTELLEN DAT JE VERKEERD BEZIG BENT:
ONZE BEHANDELING
Bij de behandeling van stressgerelateerde klachten is het belangrijk om verder te kijken dan de plek waar de pijn zit. Je lifestyle, voeding, beweging en mindset zijn allemaal belangrijke onderdelen in de behandeling.
Onze taak als fysiotherapeuten is om de balans weer terug te brengen in jouw leven en jou de tools te geven de balans zelf te onderhouden.
Als je vragen hebt over jouw stress gerelateerde klacht, neem dan gerust even contact op met een van onze therapeuten.
Vaak kunnen we je al handige tips geven die je klachten direct verminderen.