SPORTBLESSURE – Fysiotherapie Leiden
Sporten is goed voor een mens, maar soms kan het ook verkeerd gaan.
Waar gesport wordt, ontstaan sportblessures. In de meeste gevallen zijn de klachten binnen een paar dagen weer weg, soms met een paar weken en soms zijn ze na een paar jaar nog steeds niet weg.
Sporten zou ervoor moeten zorgen dat je zonder pijn, meer ontspanning, en meer energie beter presteert in je leven. Je voelt je beter, je ziet er beter uit, je kunt zowel fysiek als mentaal meer aan. Dat is de kracht van sporten en bewegen. Echter, als je continue om pijntjes heen moet werken, je spieren en gewrichten ondanks al het trainen stijf, strak en pijnlijk aanvoelen, en je je eigenlijk alleen maar vermoeider voelt doe je waarschijnlijk iets verkeerd en is het tijd om hulp in te schakelen. In geval van een sportblessure kan Fysiotherapie Leiden je goed helpen en begeleiden om de sportblessure in de toekomst te voorkomen.
HOE ONTSTAAT EEN SPORTBLESSURE
Kortweg gezegd kun je zeggen dat als de kracht die op een bepaald weefsel (spier, pees, band of bot) komt te staan hoger is dan het maximale laadvermogen van dat weefsel er sprake is van een overbelasting of overload.
Een kleine gedoseerde overload in bijvoorbeeld een training is goed. Deze overload heb je juist nodig om sterker, sneller en groter te worden.
Als de overload te groot wordt, kan het weefsel de kracht niet absorberen en ontstaat er een trauma of letsel. Dit kan klein microscopisch letsel (een verrekking), maar ook groter letsel veroorzaken zoals een zweepslag, spierscheuring, gewrichtsband scheuring of zelfs een botbreuk.
VEEL VOORKOMENDE SPORTBLESSURES
De meest voorkomende sportblessures zijn knie- en enkelblessures. Deze blessures vind je veel in veldvoetbal en hardlopen.
In de fitness daarentegen zie je naast knieblessures ook vaak schouderblessures en rug/rugwervel blessures.
De grootste voorspeller voor blessures zijn eerdere blessures. Dus als je wel eens eerder door je enkel of rug bent gegaan, is de kans aanzienlijk groter dat het nog vaker gaat gebeuren. Veel mensen accepteren dit, maar dat is niet nodig. Door juist de positie waarin je geblesseerd bent geraakt specifiek te trainen, kun je ervoor zorgen dat de zwakke plek een sterke plek wordt! Wij kunnen je daarbij helpen! Sportblessure Fysiotherapie Leiden.
Kijk eens op de site van sportzorg. Hier staan vele sportblessures mooi gedetailleerd beschreven.
SPORTBLESSURE VOORKOMEN?
WAT KUN JE ZELF DOEN?
Bij een sportblessure is er vaak niet zozeer sprake van overbelasting, maar van onderherstel. Mensen willen en gaan vaak té snel, té hard en té zwaar. Hierdoor krijgt je lichaam niet de mogelijkheid om te herstellen van de training of belasting.
Om sneller te herstellen zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen:
Door de focus te leggen op herstel en slimmer te trainen, kun je met vaak minder trainingen hetzelfde, of zelfs meer resultaten halen.
Als je zelf al langer traint, of juist net begonnen bent, volg dan in ieder geval een keer in je sportcarrière een personal training programma bij een gerenommeerde personal trainer. Hierin leer je tools en vaardigheden die je de rest van je sportcarrière gaan helpen om slimmer en veiliger te trainen. Doe hierbij je huiswerk. Kies een personal trainer die bij jou past. Fysiotherapie Ramon Verdel werkt samen met Renaldo Steinbach van The Self Made Club in Leiden. Renaldo geeft personal training op een kwalitatief zeer hoog niveau en met zijn prettige omgangsvorm kan hij jou een personal trainings programma geven waar jij je goed bij voeld en waar jij snel de resultaten van zult merken.
ONZE BEHANDELING BIJ SPORTBLESSURE
Bij sportblessures zullen we eerst kijken wat er precies aan de hand is en of er iets is wat wij nu al kunnen doen om verlichting te geven. Het is heel belangrijk om zo snel mogelijk weer je normale bewegingen te maken. Ook zullen wij op zoek gaan naar de oorzaak van jouw blessure. Ben je gevallen en heb je iets gebroken, dan is de oorzaak redelijk duidelijk maar waarom heb jij opeens last van een spier terwijl jij al jaren dezelfde sport doet? Misschien is er wel iets in de kinetische keten wat niet helemaal werkt zoals het hoort waardoor je onbewust bent gaan compenseren. Wij zijn expert in het vinden van deze compensatie mechanismen en deze op te lossen.
Als je vragen hebt over jouw sportblessure, neem dan gerust even contact op met een van onze therapeuten. Vaak kunnen we je al handige tips geven die je klachten direct verminderen.